"A community of self development through movement."
(A mozgás alapú önfejlesztés közössége.)
/TAndris/

Mozgáskomplexitás mindenek felett, a BodyGames (BG) EDZŐTERMI, ONLINE és SZABADTÉRI edzésein!
Kalandozás a mozgásformák között a
"movement perspective" (by Ido Portal) jegyében: locomotion-től a statikus elemekig, saját súlytól a súlyzókig, szelektív gyakorlástól a flow játékokig, az alapoktól a végtelenbe (és tovább). 🙂

Te kiválasztod a céljaidat, prioritásaidat, mi pedig megmutatjuk az utakat, amelyeken utána veled haladunk (előtted megyünk), egymás motiválásán alapuló, baráti közösségünkben, fokozatosan növekvő kihívásokat keresve, folyamatosan egyénre szabott sebességgel haladunk, mert szerintünk ez a lehető leggyorsabb, sérülésmentes fejlődés kulcsa (mi években, évtizedekben gondolkodunk)!
Így mindegy, hogy rehabtól, kezdő szinttől vagy akár egészen haladó állapotból indulsz velünk, mi mindenkivel ott vesszük fel a fonalat, ahol számára a legmegfelelőbb, aztán mi adjuk és formáljuk a vázat, amire Te építheted fel azt a mozgáskultúrát, amit szeretnél!
Ami nálunk folyik az tehát egy tanítási folyamat, "mozgás iskola", melyet saját koncepciónkban 2014óta a tanítványokkal együtt, közösen hozunk létre, folyamatosan fejlesztünk és alakítunk.

EGÉSZSÉG- ÉS EDZÉSCENTRIKUS GONDOLKODÁS

Szerintünk egy átlagos felnőtt számára a munka és az otthoni teendők mellett az egészséges életmód kialakításához a következő komponensek együttesen szükségesek, melyekkel elméleti szemináriumainkon külön is foglalkozunk:

- az ülés káros hatásainak minimalizálása
- megfelelő minőségű és mennyisgű alvás
- stresszkezelési módszerek optimalizálása
- helyes táplálkozás
- a hétköznapok során folyamatos, mozgásközpontú hozzáállás (gerinc mozgásban tartása, törzsizomzat aktivizálása, séta, lépcsőzés stb.)
- heti min. 3 alkalommal beiktatott, min. 1,5 órás, intenzív, minden izületet és izmot azok teljes mozgásterjedelmében használó testedzés
- egészség és testmozgás elméleti alapjainak ismerete

EDZÉSEINK FELÉPÍTÉSE

A BodyGames edzések általános felépítése (a teljesség igénye nélkül).

BEMELEGÍTÉS:
- gerinc szegmentációs és szeparációs gyakorlatok
- minden izületet és izmot azok teljes mozgásterjedelmében, az anatómiailag leghatékonyabb mozgástengelyek mentén tanulunk használni
- sérülésmegelőző (prehab) munka
- egyénileg tanult, önálló gyakorlatok is szerepelnek a standard bemelegítés sorban
SKILL:
- minden gyakorlatnál beépített szempont a mozgáskoordináció, koncentráció és testtudat fejlesztése
- mozgásszókincs bővítése hétről hétre
- minden edzésen legyen játék, improvizáció, móka, egyéni feladványok és kihívások
- minden edzésen legyen egyensúlyozás, locomotion és objektum manipulációs képesség fejlesztés ebben a blokkban
ERŐSÍTÉS:
- erőn és mobilitáson párhuzmosan dolgozunk
- a mozgászabadság határait folyamatosan tágítjuk
- a szintednek megfelelően, egyénreszabott gyakorlatprogressziókkal haladunk a felső és alsó testes, nyújtott és hajlított karos, húzó és toló jelegű gyakorlatokkal
NYÚJTÁS:
- A 7 alapgyakorlatból álló "rövid nyújtás" csomaggal zárjuk az edzéseket
- mindenki a saját mozgáshatárai közelében dolgozik
- a kezdő csoportban csak aktív nyújtásokat alkalmazunk!
- fókuszban az elülső és hátsó lánc valamint a terpeszes mobilitás egyensúlyának megteremtése

BG EDZÉSEINK:

A BodyGames rendszer folyamatos fejlődésével alakult az igény a komolyabb gyakorlatok feltételeit megteremtő, különböző szintű alapozó edzésekre, így mostmár 4 szinten gyakorolhatunk a BG csoportokban:

BG 0: BG Stability & Mobility
Ez a BGsek kezdő csoportja, mindenki innen indul, szintfelmérés után lehet feljebb lépni a haladóbb csoportokba. 🙂

BG 1: BG Strength & Skills
A BG középhaladó csoportja, sikeres szintfelmérő teljesítése után a tanítványok itt már birtokában vannak a komplexebb kihívásokat jelentő gyakorlatokhoz szükséges izomerő, mobilitás, törzserő és törzsstabilitás képességeknek, elméleti és gyakorlati tudásnak. Számukra bármilyen sportág biztonságosan elkezdhető, kipróbálható.

BG 2: BodyGames
Azon BGsek csoportja, akik már bármilyen mozgást egyszeri megtekintés után biztonságosan tudnak, önállóan gyakorolni, elsajátítani és bemutatni. "Jók tudnak lenni abban is, amit még sose próbáltak."

BG -1: BG Purgatory
Ebbe a csoportunkba már a Kittinél ilyen-olyan rehabilitáció vége felé járó taníványok is biztonsággal csatlakozhatnak. (Egyéni időpontmegbeszéléses, az órarendben nem szerepel külön)!

BABYgames
Az egészen picike (kb 2-4 éves) korosztálynak indítottuk ezt az órát, akik még túl picik a Gyerek Capoeira edzésünkhöz (kb 5-12 évesek). Ez egy játékos óra, ahol a szülők bevonásával, a gyerekek életkori és mozgásfejfejlődési sajátosságait figyelembe véve játszunk ritmusérzék és mozgáskoordinációt fejlesztő játékokat, alkalmazunk az összes érzékszervre ható (szenzoros) ingereket, játszunk a capoeira ritmushangszerein és mocorgunk. Az óra 30-60perc, a gyermek egyéni koncentráló képességét és igényeit szem előtt tartva (ennek részletei az első óra után világosak lesznek). 🙂

EXTRA edzések: Az alap BodyGames edzések mellett e széles alapokra tovább építve, az extra edzéseken külön van lehetőség elmélyülni a súlyzós gyakorlatokban (LIFT), egyensúlyi elemekben (BALANCE), akrobatikában (FLY), mozgáskoordináció és kontroll fejlesztésben (ABILITY), nyújtó és mobilizáló gyakorlatokban (STRETCHING).

CAPOEIRA edzés: A capoeira hihetetlenül gazdag mozgás, zene és kultúra világával pedig az Arte Negra capoeira edzéseinken ismerkedhettek meg.

EDZÉSTERVEZÉS

Heti-, havi-, 3havi-, éves edzésterveink felépítésekor:
- támaszkodunk
Alvaro Romano, Pavel Tsatsoulin, Christopher Sommer munkáira
- Kitti gyógytornász tudására
- sokat merítünk Ido Portal rendszeréből
- a capoeira, torna, kortárs tánc, parkour, karate, brazil jiu jitsu, cirkusz stb. mozgáskincséből!

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

1. A hozzánk való jelentkezés előtt kérjük, olvasd el a felvételi tájékoztatót!
2. A felvételi tájékoztató figyelmes elolvasása után a bodygames@bodygames.hu e-mail-címre
várjuk bemutatkozásodat, kérdéseidet, de itt is tudsz jelentkezni.