"No oriente existe o Zen, a Europa desenvolveu a psicanálise, no Brasil temos o jogo da capoeira."
(Keleten ott a Zen, Európában kifejlesztették a pszichoanalízist, Brazíliában pedig a capoeirát.)

/Mestre Nestor Capoeira/

Hogy mi a capoeira?

Mindazoknak, akik gyakorolják, a capoeira sokkal több egy, a "brazil gyarmati időkből eredő harcművészet"-nél!
Számunkra a capoeira: mozgás-szabadság, élethosszig tartó tanulás és fejlődés, végtelen játék, hagyomány, közösség és család, kreativitás, az emberiség gyökereivel való kapcsolat, az élet íze és illata, hétköznapunk és ünnepünk és minden, ami összeköti a múltat a jövővel.

Nagyon divatos Csíkszentmihályi Flow elméletére hivatkozni a játékos testmozgás újrafelfedezésekor - én azt szoktam mondani, "flow élményed akkor van, amikor azt csinálod, amire az ember ki van találva". Nem véletlen, hogy egy jó capoeira játék a flow-elméletben felsorolt összes "feltételnek" eleget tesz:
- az illető képességeivel összhangban lévő, egyértelmű célok
- a tudat erős fókuszáltsága
- az öntudatosság tudatos észlelésének megszűnése
- az időérzékelés torzulása
- azonnali reakció a tevékenység alatt felmerülő jelzésekre
- egyensúly az egyén képességei és a feladat nehézsége közt (a feladat nem túl könnyű, de nem is túl nehéz)
- a szituáció feletti kontroll érzése
- a tevékenység belülről jutalmaz, ezért nem megterhelő (jó érzés csinálni)
- az illető teljesen elmerül abban, amit csinál, minden figyelmét erre összpontosítja.

Mozgás-szabadság:

A világ egyik legösszetettebb mozgásformája, ami harmónikusan köt össze akrobatikus, akár táncos elemeket, direkt kontakt harci technikákatföldreviteleketföldmozgásokat és egyensúlyi helyzeteket. Mivel minden izületet és izmot azok mozgásképességének véghelyzetéig vesz igénybe, ezért az összes szabadidős sport közül a capoeirában lehet megtapasztalni az egyik legnagyobb  mozgásszabadságot.

Tanulás:

Hihetetlen mozgáskincsében elmerülve hamar rájön az ember, hogy minden mozdulatfajta és technika megszámlálhatatlan fokozattal, nehézségi szinttel, kombinációval és variációval rendelkezik, ennek fényében nem túlzás azt mondani, hogy a capoeira egy életre elegendő tanulni- és felfedeznivalót biztosít számunkra, ezzel pedig folyamatos motivációt nyújt minden életszakaszban és élethelyzetben.

Játék:

Mindeközben a világ egyik legszórakoztatóbb játéka is - a szabályok a zenéhez, énekhez, a másik játékos játékához idomulva folyamatosan változnak, egyszerre jelent testi és szellemi kihívást és teremt szavak nélküli dialógust a játékosok között.

A capoeira még az ember történetének abból a szakaszából ered, ahol a tánczenejátéksportrituálé és a harc nem váltak szét, hanem egy olyan egységet alkottak, ami az ember összes készségét próbára tette és fejlesztette, ezzel sikerélményt és örömet okozott.

A játékon túl a rituálé többi eleme (kérdés-válasz formájú ének és zene, a zene és a játék kölcsönhatása) pedig a többi résztvevőt is bevonja a történetbe.

Hagyomány:

A capoeira elsajátításához tartozik a dalok, a zene, a portugál nyelv és a hangszerek használatának és elkészítésének megtanulása is, ezzel sokrétű, akár élethosszig tartó utazásra nyújt lehetőséget, ami még évtizedek után is tud újat adni, de már az első lépéseknél sikerélményt és örömet okoz.

Közösség:

Mindez egy nyitottösszetartócsalád- és gyerekcentrikus közösségben, folyamatosan új embereket megismerve itthon és külföldön. Csoportunk erre a hazai és nemzetközi capoeira eseményeken, illetve Erasmus+ -os programok résztvevőjeként is lehetőséget nyújt!

A capoeirát Brazíliában eszközként használják arra, hogy a nehezebb sorsú gyerekeket szóraktoztató módon fordítsák a kultúra, a tanulás és egymás segítése felé: az Arte Negra csoport nemzetközi szociális gyermekprojectje, az ARTE GER'AÇAO évtizedek óta karolja fel az utcán élő vagy hátrányos helyzetű gyerekeket, gondoskodik élelmezésükről, iskolázásukról és lehetőséget biztosít capoeira tanulásra. Hasonló célokat tűztem ki a Hungária Általános Iskola és Kollégiumban 2007-óta működő szociális projektemmel!

Kreativitás:

Modern életünk tele van készen kapott dolgokkal, amiket csak passzívan elfogyasztunk! Az internetnek köszönhetően bárhol hozzáférhető az "elérhető legjobb", amit aztán passzívan élvezhetünk. A legjobb zenészek művei, a legnagyobb sportteljesítmények, a legjobb eszközök, mind karnyújtásnyira vannak tőlünk.

A capoeira nem ilyen! A tanulók megtanulják felépíteni a mozdulatokat, tartósan dolgozni a fejlődésért és kifejezni önmagukat, fantáziájukat és kreativitásukat a saját mozgásukban. Az iskolai énekórák szabályozottsága helyett végre szabadon örömüket lelhetik az éneklésben és a hangszeres játékban. Megírni a saját dalaikat, elkészíteni a saját hangszereiket, megfonni a saját övüket, ezek mind az önkifejezés apró formái.

Biztonságos fejlődés:

Sajnos napjainkban a legtöbben már gyerekkortól kezdve ülő életmódot folytatnak, ezért egyre gyakoribbak a tartáshibákbiomechanikai elváltozások és a ezekre visszavezethető (sport)sérülések.
A capoeira sokkal jobban és változatosabban veszi igénybe a testet, mint más mozgásformák, ami a megfelelő alapozás és fokozatosság nélkül könnyen veszélyessé válhat!
Nálunk biztonságosan, a BodyGames rendszerünk mobilitás és erő alapozására építeve, több tanuló-generáción tesztelt progressziós lépéseket és testtartásjavító-lúdtalpmegelőző gyakorlatokat használva, Kitti gyógytornászi rálátása mellett sajátítják el a tanulók a legnehezebb mozdulatokat is!

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Jelentkezés módja:

A hozzánk való jelentkezéshez kérjük írj nekünk egy üzenetet a bodygames@bodygames.hu e-mail címünkre,
vagy akár itt is tudsz jelentkezni: